Een Vogel Tam Maken (Leren Om Op Je Hand Te Zitten)

Zie het kanaal BirdBox voor alle nuttige informatie over vogels die je maar nodig hebt.

Het is belangrijk om je vogel te leren om op je hand te stappen, omdat dit de eerste manier is om een goede en sterke band samen op te bouwen. Dit hele proces van in de video voltooien zal ergens tussen een paar dagen en een paar maanden duren, afhankelijk van hoe vaak je traint. Herhaal de training elk uur voor 5 minuten per sessie om het snelste resultaat te krijgen, maar onthoud dat je nooit de vogel onder druk moet zetten om te presteren. Respecteer de grenzen van de vogel om vertrouwen op te bouwen, dat geeft je het snelste en meest positieve resultaat.

Wanneer je merkt dat je vogel graag trosgierst wil eten uit je hand is het een beter idee om je vogel een lang stuk trosgierst te voeren, in plaats van eerst je vogel te leren dat bewegingen van je hand niet eng zijn. Dan kun je langzaamaan de afstand tussen je hand en de vogel verminderen.
Ik heb Pino aan mijn hand laten wennen door mijn hand langs hem te bewegen omdat ik merkte dat hij oncomfortabel was met mijn hand, en ik hem ook wilde voorbereiden op de onvoorspelbare bewegingen die hij ziet wanneer mijn andere vogels los vliegen. Dat is hij niet gewend en ik wilde voorkomen dat hij daardoor in paniek zou raken. Je kunt dit je vogel natuurlijk ook leren nadat hij comfortabel uit je hand eet. Bij elke vogel verschilt het wat de juiste aanpak is.
De ‘beloning’ bij deze actie is trouwens niet niet geven van trosgierst, maar het weghalen van mijn hand. Dit heet ‘negative reinforcement’. BirdBox heeft hier een goede video over gemaakt genaamd ’the power pause’.

Dit filmpje heb ik oorspronkelijk gemaakt voor de eigenaren van dit vogeltje, dus ik leg hier precies uit wat voor dit specifieke vogeltje werkt. Precies deze stappen zullen dus niet per se voor elke vogel goed werken. De juiste aanpak verschilt heel erg per vogel. Probeer goed jouw vogel te observeren om erachter te komen of datgene wat jij aan het doen bent goed werkt voor jouw vogel. En onthoud om de vogel nooit te pushen, de vogel moet zich altijd comfortabel voelen bij de dingen die jij doet.

10 gedachten over “Een Vogel Tam Maken (Leren Om Op Je Hand Te Zitten)”

  1. Hey je hebt geeft echt een goeie uitleg ik heb wel problemen met men parkieten als ik ze trosgierst wil geven want als ik ze dat wil geven vliegen ze weg maar ze hebben geen schrik meer van men hand zou jij weten hoe ik dit moet oplossen

  2. Pfff het lukt me maar niet het was net een klein stukje gelukt dat hij uit me handen te eten maar daarna niet meer ik laat mijn frustratie niet zien anders word hij bang maar ik wil gewoon dat hij mijn beste vriend word ­čśö

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *